ZUMA-6.jpg

Top 5 najlepszych Japońskich Restauracji na Malediwach

Podróż Kulinarna od Sushi do Sashimi

Malediwy znane są z przepięknych plaż i krystalicznie czystych wód, mogą również poszczycić się kilkoma najwyższej klasy restauracjami japońskimi. Oto przewodnik po najlepszych miejscach z Kuchnią japońską w tym tropikalnym raju, gdzie tradycyjne smaki łączą się z nowoczesnymi akcentami. Jeśli planujesz pobyt w hotelu na Malediwach i nie wiesz, który wybrać, ten szybki przewodnik po najlepszych japońskich restauracjach pomoże Ci zarezerwować swoje wymarzone wakacje na Malediwach, jeśli jesteś miłośnikiem sushi i sashimi. 

Napisane przez: Marvin Mohamed

Podróż Kulinarna od Sushi do Sashimi

1. RESTAURACJA ZUMA - WALDORF ASTORIA MALDIVES ITHAAFUSHI

Przygotuj się na zachwyt w wiodącej restauracji japońskiej na Malediwach. ZUMA, założona w Londynie w 2002 roku i obecna w 20 lokalizacjach na całym świecie, to globalnie uznawana współczesna restauracja japońska. Restauracja jest usytuowana na wodzie i podzielona na trzy różne kuchnie: kuchnię główną, bar sushi oraz grill robata (tradycyjna japońska metoda grillowania).  Różnorodne menu w restauracji ZUMA na Malediwach oferuje wykwintne dania, takie jak cienko pokrojony morszczuk z intrygującą mieszanką yuzu (cytrusowy owoc), olej truflowy oraz ikry łososia, pyszne gigantyczne krewetki tygrysie z dodatkiem pieprzu yuzu oraz czarny dorsz marynowany w miso, zawinięty w liście magnolii. Atmosfera w restauracji ZUMA jest wyjątkowa: delektuj się posiłkiem przy dźwiękach muzyki, która stanowi tło do idealnej i romantycznej randki we dwoje.

 2. RESTAURACJA T-PAN - THE ST.REGIS MALDIVES VOMMULI

W restauracji T-PAN rozkoszuj się nowoczesną kuchnią w stylu kaiseki (tradycyjny posiłek kuchni japońskiej składający się z wielu dań) niemal tuż nad brzegiem oceanu. Twoja podróż do restauracji rozpoczyna się na odosobnionej ścieżce ukrytej w bujnej dżungli, oświetlonej lampionami, przypominającej urokliwe wąskie uliczki Kioto. Zainspirowana krabem-duchem oraz ekosystemem plaży, restauracja zaprojektowana jest z minimalistycznym wdziękiem i opiera się na filozofii Wabi Sabi, która celebruje piękno niedoskonałości. Menu w restauracji T-PAN oferuje takie dania jak Shio Abalone, polędwica Miyazaki Kurobuta, wołowina Hokkaido Snow. Goście mają do wyboru różne opcje podczas kolacji, każda z nich to wyśmienity 6-daniowy posiłek, a dla tych, którzy pragną bardziej wyrafinowanej kulinarnej podróży, opcja Omakase to propozycja, której nie można przegapić.

3. RESTAURACJA SAOKE - JOALI MALDIVES

Usytuowana na wodzie, restauracja SAOKE przyciąga uwagę kulinarnym kunsztem uznanych szefów kuchni Hidemasa Yamamoto oraz Takagi Kazuo, oferując japońską kuchnię wzbogaconą peruwiańskimi akcentami. Restauracja jest otwarta wyłącznie na kolacje I jest architektonicznym arcydziełem zaprojektowanym przez znanego Noriyoshi Muramatsu, inspirowanym japońskim ogrodem pływającym na morzu. SAOKE serwuje różnorodne wyszukane dania, w tym żółciaka hamachi, wołowinę Wagyu marynowaną w sosie teriyaki z dodatkiem trufli oraz grillowaną ośmiornicę.

4. RESTAURACJA ORIGAMI - ANANTARA VELI

Restauracja ORIGAMI zaprasza do odkrywania Smaków nowoczesnej kuchni japońskiej, oferując ręcznie przygotowane sushi, sashimi, grillowane szaszłyki robatayaki oraz przysmaki teppanyaki. Restauracja jest otwarta wyłącznie na kolacje i charakteryzuje się nowoczesnym wystrojem z lampionami i ciemnym drewnem, tworząc prywatną i intymną atmosferę. Menu w restauracji ORIGAMI obejmuje dania, które zdecydowaniem warto spróbować, taki jak Tsubu-Miso Gake Hinadadori no oven yaki - młody kurczak w marynacie z miso jęczmiennego, pieczony w domowym sosie teriyaki oraz Gyuhire Sumibiyaki Karami Zuke - pikantna polędwica wołowa, która pobudza kubki smakowe.

5. RESTAURACJA KOEN - PATINA MALDIVES

Restauracja KOEN łączy harmonijne smaki kuchni nordyckiej i nowoczesnej japońskiej, oferując wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Wnętrze restauracji jest starannie zaprojektowane, z jasnymi drewnianymi wykończeniami, które tworzą przestronny, dobrze oświetlony nastrój z czystym i minimalistycznym stylem. Nie przegap okazji, aby odkryć menu degustacyjne restauracji KOEN, które zabierze Cię w kulinarną podróż od morza do lądu. Menu obejmuje różnorodne przysmaki, w tym śliwkowe sake, przegrzebki, dania z grzybami, wahoo (rodzaj ryby drapieżnej, która ceniona jest za swoje delikatne mięso), homara, tuńczyka, kaczkę i wagyu. 

Każda z tych restauracji oferuje niesamowicie wyjątkową atmosferę, doskonałe smaki i kulinarną podróż, która na długo pozostanie w Twojej pamięci. Nadal nie jesteś pewien/na, którą wyspę wybrać? Poproś swojego osobistego Doradcę Podróży na Malediwy, aby zaplanował pobyt na dwóch wyspach, które interesują Cię najbardziej!

Kliknij i zaplanuj swój pobyt na Malediwach.

Kilka prostych kliknięć pomoże nam spersonalizować Twoją podróż zgodnie z Twoimi oczekiwaniami.

- -
- -
Osób dorosłych
Dzieci
Mój budżet
|
|
|
|
|
Uzupełnij swój plan podróży